Keresés...
Fel
Facebook

Facebook hirdetési alapok – avagy mire van szükséged ahhoz, hogy elindítsd az első sikeres Facebook kampányod?

Ebben a cikkben arról lesz szó, milyen technikai és stratégiai lépéseket kell megtenned, mielőtt pénzt költesz az első Facebook hirdetésedre!

A közösségi média felületek folyamatosan változnak, köztük természetesen a Facebook is. A korábbi években, amikor még kevesebben voltak jelen ezen a csatornán és elkezdték azt marketing célokra használni, még jóval magasabb volt az organikus elérések száma. Nem volt ritka, hogy valaki a követői több, mint felét el tudta érni majdnem minden posztjával. Mára azonban ez már eléggé megcsappant és a hatalmas zaj miatt hirdetned kell ahhoz, hogy legalább akkora elérésed legyen, mint korábban organikusan volt. Akkor miért is érdemes még mindig jelen lenni Facebookon? Mert a magyar lakosság több, mint fele (5,5 – 6M ember) még mindig a Facebook-ot használja, mint elsődleges közösségi média platform. Illetve a Facebook hirdetések egyik nagy előnye, hogy ha pontosan tudod, kiknek hirdetsz és ők mire kapnak rá, akkor hozzájuk hasonló közönséget is el tudsz érni vele, akik eddig még nem ismertek.

Ezzel természetesen nemcsak az a cél, hogy több like-ot, megosztást és aktivitást érj el, hanem hogy valódi konverziókat szerezz akár új feliratkozókban, akár új eladásokban kifejezve.

Mi kell ahhoz, hogy Facebook hirdetést tudj létrehozni?

TECHNIKAI LÉPÉSEK

1. Vállalkozáskezelő létrehozása

Először is fontos tisztázni, hogy a Vállalkozáskezelő (Business Manager) nem egyenlő a Hirdetéskezelővel! Technikailag, ha csak Hirdetéskezelőd van, természetesen azzal is tudsz hirdetni Facebookon. Vállalkozáskezelőt azonban akkor érdemes létrehoznod, ha pl. másnak szervezed ki az ezzel kapcsolatos munkát! Nemcsak emiatt előnyös, hogy Vállalkozáskezelőben kezeled az oldalaid működését, hanem azért is, mert ennek segítségével létre tudsz hozni akár termékkatalógust is (ha webshopod van, akkor ez kötelező), amit később a dinamikus hirdetésekhez tudsz felhasználni. Emellett pedig, ha üzleti Instagram fiókod is van, a termékkatalógus kell majd ahhoz, hogy be tudd „tag”-gelni a saját termékeidet és arról a csatornáról is egy kattintás alatt a webshopodban legyen az érdeklődő.

Ez egyébként úgy fog kinézni, hogy a személyes profilod tulajdonában lesz a Vállalkozáskezelő, és a Vállalkozáskezelőn belül lesz minden más (a Facebook oldala(i)d, a Hirdetési fiókjaid, és a képpontjaid – erről egy kicsit később).

2. Facebook üzleti oldal létrehozása

Ha még nincs üzleti Facebook oldalad és amellett döntesz, hogy Vállalkozáskezelőn belül fogod azt kezelni, akkor a „Vállalkozás beállításai”-n belül a Fiókok -> Oldalak -> Hozzáadás -> Új oldal létrehozásával tudod ezt megtenni.

Ha már meglévő oldalt szeretnél hozzáadni, ugyanígy a Vállalkozás beállításain belül tudjuk ezt megtenni: -> Fiókok -> Oldalak -> Hozzáadás -> Oldal megadása gombra kattintva. Itt név alapján kikeresed a már meglévő oldalt és egyszerűen hozzáadod a Business Manager-hez.  Az így hozzáadott oldal tulajdonosa tehát már a Vállalkozáskezelőd lesz.

3. Facebook hirdetési fiók létrehozása

Hirdetési fiókot is ugyanezen a felületen, ugyanígy tudsz hozzáadni, illetve felvenni a Vállalkozáskezelődbe, mint ahogy oldalt is. Ha már meglévő hirdetési fiókot szeretnél felvenni, csak be kell írnod annak az azonosító számát, ezt pedig a hirdetési fiókod bal felső sarkában találod.

Ha pedig még nincs ilyened, de szeretnél hirdetni, akkor pedig az Új hirdetési fiók létrehozására kell kattintanod, viszont van néhány fontos beállítás, amire kiemelten kell figyelned, ugyanis ezt később már nem tudod megváltoztatni!

Először is adnod kell egy nevet a hirdetési fiókodnak, majd be kell állítanod a pénznemet és az időzónát! Erre okvetlenül figyelj, mert ha elkezdesz hirdetni, később óriási blama lehet, ha ezeket folyamatosan csekkolgatnod kell!

4. Facebook pixel telepítése

Mi is ez a Facebook pixel/képpont? Ez egy olyan elemzési eszköz, amelynek segítségével megtudhatod, milyen műveleteket hajtanak végre a látogatók a weboldaladon. Ehhez az kell, hogy ezt a kis kódrészletet a honlapod forráskódjába illeszd. 

Mielőtt bármilyen kampányba is belekezdenél, ez legyen a 0. lépés! Ugyanis ennek segítségével nyomon tudod követni, pontosan milyen aloldalakat tekintettek meg a látogatók, milyen terméked vagy szolgáltatásod érdekelték őket, melyik a legkelendőbb, vagy kik azok, akik csak kosárba teszik a termékeket, de nem vásárolnak. Na, rájuk fogsz tudni hirdetni!

Ezek az információk mérhetetlenül fontosak lesznek ahhoz, hogy a jövőben tűpontosan tudd megadni, kik előtt fognak megjelenni a hirdetéseid!

Ehhez is a Hirdetéskezelőre van szükséged, azon belül pedig az Eseménykezelőben fogod tudni létrehozni.

Ha szükséged lenne több információra ezekhez a technikai beállításokhoz, akkor ajánlom figyelmedbe a BOOM Marketing Facebook Sprint oktatóanyagát, ahol nagyon részletesen, videóval szemléltetve vezetnek végig a folyamaton.

Ezek voltak a technikai lépései az első Facebook hirdetésed előkészítéséhez! Most azonban nézzük meg, hogyan kell egy-egy kampányt stratégiailag felépítened!

STRATÉGIAI LÉPÉSEK

1. Kezdjük a végéről! Mit szeretnél elérni a Facebook hirdetéseiddel?

Mi a célod velük? Biztosan rengeteg dolog megfordult már a fejedben ezzel kapcsolatban: szeretnéd növelni az oldaladat like-olók számát, vagy új feliratkozókat szerezni az e-mail listádra. Talán az új termékedet/szolgáltatásodat szeretnéd eladni a lehető legtöbb embernek.

Akárhogy is, a kampány céljaidnak igazodniuk kell az üzleti céljaidhoz! Éppen ezért először is priorizálnod kell!

És a lehető legrészletesebben megfogalmazni, mit is szeretnél, különben nem lesz elég hatékony a kampányod és csak feleslegesen szórod a pénzt! (Én pedig pont azért írom ezt a bejegyzést, hogy segítsek minél tudatosabban kihasználni a Facebook hirdetések adta lehetőséget.) Szóval találd ki, mit szeretnél, mit tegyenek az emberek, akik látni fogják a hirdetésedet!

2. Kiket akarsz elérni? Ki lesz a célközönséged?

Ha megvan, hogy milyen cselekvéseket szeretnél elérni a hirdetéseddel találkozó embereknél, a következő lépés, hogy eldöntsd, kik tegyék ezt meg? Bár az algoritmus működése miatt, amint kiválasztod a kampányod célját, részben már a célközönséget is kiválasztottad. Hogy miért? Mert a Facebook olyan embereknek fogja megmutatni a hirdetésed, akik a leginkább hajlandóak megtenni az adott cselekvést, amit Te kiválasztottál. Ettől függetlenül természetesen a célközönségedet is tudod szűrni speciális beállításokon keresztül: pl. demográfiai adatok, érdeklődési kör alapján. Sőt, még azzal is tudod szűkíteni a kört, kiket nem szeretnél biztosan elérni a hirdetéseiddel. Ezt lehet, hogy első olvasásra feleslegesnek találod, de ha például ceremóniamester vagy esküvőkre specializálódott fotós vagy, ki tudod zárni, hogy házas családi állapotú emberek előtt megjelenjen a hirdetésed és máris spóroltál a hirdetési költségeden. Mindezeknek köszönhetően három féle célközönséget kreálhatsz, hogy minél pontosabban belőhesd, milyen embereket szeretnél elérni: az egyéni, a hasonmás és a mentett célközönség. Hogy ezek között mi a különbség, erről egy következő blogbejegyzésben írok.

3. Hirdetési költségkereted meghatározása

A legfontosabb, amit tudnod kell a Facebook hirdetésedre szánt összegről, hogy a költségkeretet kétféleképpen határozhatod meg. Választhatsz napi költségkeretet, ebben az esetben a Facebook igyekezni fog mindenképp elkölteni a napi limitet az adott időszakra, még akkor is, ha esetleg egy másik napon hatékonyabb lett volna annak egy részét elkölteni, mert esetleg több olyan ember lett volna elérhető, aki a beállított célközönséghez hasonló.

A másik opció pedig az élettartamra szóló költségkeret, amikor egy adott kampányra vagy hirdetéssorozatra vonatkozóan adsz meg egy bizonyos összeget. Ez értelemszerűen addig tart, amíg a kampányod le nem zárul. Természetesen ezt az intervallumot is Te szabályozhatod.

4. Légy kreatív és ne félj kísérletezni!

Ne felejtsd el, hogy a hirdetéseket hús-vér embereknek szánod! Amennyire csak módodban áll, készíts személyre szabott, lebilincselő kampányokat, amelyekhez kapcsolódni tudnak az emberek!

Nem az a feladatod, hogy hirdetési szakértő légy, hanem hogy megfelelő módon és hangnemben kommunikálj a célközönségeddel!

Mint ahogy minden új projektnél, valószínűleg Nálad is beletelik majd egy kis időbe, míg igazán megtérülnek ezek a befektetéseid. Ne csüggedj, ha nem lesz egyből sikerélmény! Hisz minden egyes eset egy újabb alkalom arra, hogy jobban megismerd a célcsoportodat, mi az, ami bejön nekik és mi az, amit azonnal kiiktathatsz a repertoárból.

5. Mérni, mérni, folyamatosan mérni!

Nem tudom eléggé nyomatékosítani, hogy akkor éri meg pénzt áldoznod a hirdetésekre, ha a kampány lefutása után ki is elemzed az eredményeket! Máskülönben nem fogsz azokból tanulni és csak ablakon kidobott pénz lesz a hirdetésekre szánt összeg. Nézd meg, milyen kreatív tetszik a célcsoportodnak, milyen címsorral tudod felhívni a figyelmüket? Hogyan tudod úgy leírni a terméked / szolgáltatásod, hogy fenn is tartsd az érdeklődést és ne görgessen tovább?

Azt hiszem, első blikkre ennyi bőven elég lehet. 🙂 Bár ez a bejegyzés egy kicsivel hosszabbra és talán velősebbre sikeredett, nagyon remélem, hogy egy kicsit közelebb tudtalak vinni ehhez a témához is.

«

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nézz körül itt is: